BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Champagne Belin

Olivier Belin is de derde generatie champagneboer van de familie, in het kleine plaatsje Essômes-sur-Marne, aan de rivier de Marne precies tussen Reims en Parijs in. Direct achter de wijnboerderij liggen de wijngaarden zodat Olivier zijn druiven goed in gaten kan houden. Op deze zeven hectare verbouwt hij de gebruikelijke champagnedruiven: Chardonnay en Pinot Noir, maar de grootste aanplant is die van de Pinot Meunier druif, de typische druif van het Marne gebied.

 


Olivier legt ons uit dat het traditionele productieproces van champagne al meer dan driehonderd jaar oud is. Het meest typerende is eigenlijk dat er voor het maken van een mousserende wijn twee gistingen nodig zijn. Eén gewone om het druivensap om te zetten in wijn, de basiswijn. En een tweede gisting om de basiswijn om te zetten in een wijn met bubbels. Door gist en suiker aan de basiswijn toe te voegen komt de gisting op gang. Hoe langer en langzamer die tweede gisting duurt, hoe complexer en smaakvoller de champagne zal zijn.

Eigenlijk zijn het zure druiven
De streek Champagne is het noordelijkst gelegen wijngebied van Frankrijk.  Vanuit Rotterdam ben je in 4,5 uur in Reims, hoofdstad en middelpunt in de Champagne.
Eigenlijk is de mousserende champagne uit nood geboren. Het noorden van Frankrijk heeft een relatief koel klimaat, waardoor de druiven vaak niet voldoende kunnen rijpen om er lekkere gewone wijn van te maken. Als je dat toch doet, krijg je een ontzettende zure wrange variant, waar niemand blij van wordt.
Maar door een ingewikkeld productieproces kunnen de nadelen van deze wrange druiven worden omgezet in een zacht bubbelende, geurende, complexe, feestelijke wijn.

Elke fles is een klein gisttankje
Bij de familie Belin vindt de tweede gisting, net als bij alle goede champagnemakers in de fles zelf plaats. Elke afzonderlijke fles is dan in feite een klein gisttankje op zich.
Nu even technisch; door het gisten wordt koolzuur gevormd én bezinksel van dode gistcellen. Dat bezinksel werkt weer in op de smaak en de textuur van de wijn, maar dat bezinksel moet op een gegeven moment (na enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de stijl) ook weer uit de fles. Dat gebeurt door de flessen dagelijks een klein beetje om hun as te draaien en langzaam steeds verder in verticale stand te brengen, remuage genaamd. Oliviers opa, Henri Planson deed dit alles nog handmatig en draaide daarvoor dagelijks zelf alle flessen om.
Olivier maakt veel meer flessen champagne dan zijn opa en heeft een ingenieuze machine, de gyropalette, voor dit draaiproces.  Als het bezinksel in de flessenhals zit, wordt het bevroren.  En als vervolgens de tijdelijke dop verwijderd wordt, komt het bevroren bezinksel uit de fles en blijft de heldere mousserende wijn achter in de fles. Et voilà.

Welke champagnes?
Bij ons bezoek aan Olivier Belin vorig jaar in de nazomer proefden we natuurlijk van al die heerlijke champagnes. En het was best lastig kiezen, omdat de kwaliteit zo hoog is. Na veel wikken en slikken kozen we allereerst voor een champagne die helemaal van blauwe druiven is gemaakt en volgens Olivier de beste expressie van zijn wijnvelden weergeeft; de ’Clair Obscur’. 

Daarnaast selecteerden we de ‘Bleu Chic’, die altijd en overal een feestje van maakt, en dat geldt ook voor de rosé champagne, ‘Rose des Fables’. Het vlaggenschip van Olivier is zijn Millésime, gemaakt van druiven uit één oogstjaar, die alleen wordt geproduceerd in de allerbeste oogstjaren. Volgens Belin “vol frisheid en wulpsheid” en daar waren we het roerend mee eens.

Bekijk hier de Champagnes van Belin in het assortiment van de Kleine Wijnboer.