Terre di Sovernaja/Montagnani - San Gimignano - Italië

Federico Montagnani is een jonge enthousiaste biologische wijnboer uit San Gimignano in Toscane. We maakten kennis toen we hem in de herfst van 2020 jaar bezochten.
Sinds een paar jaar heeft Federico het al eeuwenoude familiebedrijf (sinds 1685!) overgenomen.
De Tenuta Terre di Sovernaja (tot voor kort Tenuta Montagnani genaamd) omvat onder meer 7 hectaren wijngaard en 3000 olijfbomen en enkele velden met saffraan. Vanuit de wijngaarden kijk je uit op de vele middeleeuwse torens die het silhouet van San Gimignano domineren. 


Naast witte wijn, de bekende Vernaccia di San Gimignano en de Vermentino, die al in ons assortiment zitten, maakt Federico nog twee bijzondere wijnen, een rosé en een mousserende wijn.

Oude zeldzame druif
Federico groeide letterlijk op tussen de wijnranken, en zijn droom als kleine jongen was om later zijn eigen wijn te produceren. Zijn opa is zijn grote voorbeeld en leermeester.
In 2015 ontdekte Federico op hun grond in een kleine, 120 jaar oude wijngaard, een onbekende druif. Onderzoek van het DNA aan de universiteit van Veneto wees uit dat het om een oude inheemse wijnstok, de Verdacchia, gaat die nu volledig is verdwenen, behalve dan in de wijngaard van Federico. Naast de Verdacchia plantte hij de Verdicchio druif om met die twee soorten het mousserende experiment aan te gaan.
 
Co’l Botto, mousserende wijn van Verdacchia en Verdicchio druif
In Toscane worden niet veel bubbels vervaardigd, maar Federico is gecharmeerd door de traditionele simpele manier waarop zijn opa bubbelwijn maakte. Opa deed gewoon witte wijn, suiker en een paar gerstekorrels in een fles en wachtte op de vorming van bellen.
Federico moderniseert en perfectioneert het productieproces. In plaats van in de fles, fermenteert de wijn tot de lente in een cementen vat. In april bij een wassende maan wordt de most die door de oogst is achtergelaten aan de wijn op fles toegevoegd, waardoor een nieuwe gisting start en er zich de karakteristieke bubbels met een licht bezinksel op de bodem vormen.
Hij noemt de wijn Co`l Botto. Je proeft mooi wit fruit en citrus, kruidige smaken en wat amandel. Intense maar subtiele bubbeltjes geven veel frisheid. Co’l Botto is een uitstekend alternatief voor Prosecco. De Co’l Botto wordt niet gefilterd en is dus troebel in het glas.

 

Prima Nota Rosato
“Eigenlijk was ik geen liefhebber van rosé” vertelt Federico, “maar mijn vrouw is er gek op”. En dus ging Federico de uitdaging aan. Normaal wordt de rosé als een soort bijproduct van de Sangiovese druif beschouwd, als een aderlating, maar Federico ging voor het volle pond.
Van een mooi perceel selecteerde hij de beste Sangiovese druiven en maakte zijn Rosato op dezelfde wijze als zijn witte (Vermentino) wijn.
De rijpe druiven worden geoogst in kisten, krijgen een zachte persing en gisten vervolgens in cementen vaten. De Prima Nota Rosato is een rosé met een geur en smaak vol van vers en sappig rood fruit zoals kersen, aardbei, en granaatappel. Daar doorheen proef je heel subtiel wat limoen die de wijn mooi fris en sappig maakt. En gevaarlijk doordrinkbaar!
En niet alleen is zijn vrouw Romina “molto contento” over het resultaat, inmiddels is Federico ook bekeerd en een fervent liefhebber van de Rosato.

Bekijk hier de wijnen van Terre di Sovernaja/Montagnani in het assortiment van de Kleine Wijnboer.