Poggio Grande - Orcia - Italië

Als je bij Luca Zamperini op het terras zit, kijk je uit over de betoverend mooie, glooiende Orcia Vallei in het zuiden van Toscane. Even verderop zie je de markante heuvelrots waarop het beroemde wijnstadje Montalcino ligt dat zijn naam gaf aan die beroemde Toscaanse topper: de Brunello. Deze Brunello di Montalcino krijgt zijn predikaat alleen als de wijn onder strikte voorwaarden én binnen de gemeente Montalcino verbouwd en geproduceerd wordt.

Val d'Orcia
Ligt je wijngaard net op een andere heuvel aan de andere kant van de gemeentegrens dan kun je dus helaas geen Brunello di Montalcino op het etiket vermelden. Veel minder bekend is dat op die andere heuvels in de Val d’Orcia ook fantastische wijnen geproduceerd worden, van dezelfde Sangiovese druif, die onder vrijwel dezelfde omstandigheden groeit, rijpt en tot wijn wordt gemaakt, maar die aanmerkelijk voordeliger zijn. Sterker nog, deze Orcia wijnen waren tot voor kort in Nederland helemaal niet te koop, maar nu dankzij de Kleine Wijnboer dus wel.

Pionier
Een van de pioniers van de Orciawijn is Luca Zamperini. Wij kennen Luca al bijna 15 jaar en raakten bevriend met deze sympathieke, hartelijke Italiaan, vol verhalen over zijn familie, paarden en natuurlijk wijn. Luca heeft zich ontwikkeld tot een wijnmaker van topklasse wijnen. Geen wonder dus dat de Poggio Grande wijnen geselecteerd werden door de Kleine Wijnboer.

Sesterzo
Zo’n twintig jaar geleden plantte Luca op het familie domein Poggio Grande zijn eerste Sangiovese druiven op het beste stuk grond vlakbij de Ripa D’Orcia aan. Bij het bewerken van de grond stuitte hij op een klein rond stukje metaal, dat schoongemaakt een oude Romeinse munt, een sesterzio bleek te zijn. Zou dit zijn geluksmunt zijn?
Om het geluk positief te beïnvloeden noemde hij de wijn Sesterzo. De eerste oogsten waren veelbelovend en uiteindelijk zou de Sesterzo dé topwijn van Poggio Grande worden. Dat vinden niet alleen wij. De Grote Hamersma bekroonde de Sesterzo onlangs als sterwijn (uitblinkend in prijs/kwaliteit) met een vette 9-! In 2020 werd de Sesterzo door il Gollosario (het Italiaanse instituut voor gastronomie) zelfs verkozen tot één van de 100 beste wijnen van Italië.
 
Bij de Sesterzo stuift de Sangiovese druif al in je neus. Je ruikt en proeft rijp rood fruit, pruimen, chocola en ook frisheid, diepe tonen, een fijne lange afdronk. Het best komt de Sesterzo tot zijn recht bij lekker eten, bijvoorbeeld een pasta ragù, een vleesstoof of een steak (excuus vegetariërs!). Want zoals de Italianen zeggen: La vita è troppo breve per mangiare male e bere peggio. Het leven is te kort om slecht te eten en nog slechter te drinken.

Bekijk hier alle wijnen van Poggio Grande in het assortiment van de Kleine Wijnboer