BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Chardonnay - druif

Chardonnay is een van de bekendste witte druivensoorten in de wereld. Deze druif staat wereldwijd aangeplant. De Chardonnay druif is namelijk een sterk ras dat op veel plekken relatief gemakkelijk groeit, met een voorliefde voor kalkrijke bodems. Chardonnay druiven kunnen goed tegen zowel kou als warmte en rijpen vrij vroeg in het jaar waardoor deze druif ook goed geteeld kan worden in koelere klimaten waar de herfst eerder invalt. 

De Chardonnay druif is onlosmakelijk verbonden met de Bourgogne streek in Frankrijk, waar de druivenstokken bijzonder goed gedijen. In de Bourgogne worden de Chardonnay druiven vergist tot de grootste en bekendste witte wijnen ter wereld. De Kleine Wijnboer biedt uit de Bourgogne mooie witte wijnen van de Chardonnay druif uit de deelgebiedjes Santenay, Marsannay en uit de beroemde gemeente Chassagne-Montrachet.
Chardonnay is ook een van de drie voorgeschreven druiven die voor Champagne gebruikt mogen worden (naast de blauwe druiven Pinot Noir en Meunier). Vaak worden deze druivensoorten gemengd voor het door de Champagneboer gewenste beste resultaat. Een Champagne die volledig uit Chardonnay is gemaakt wordt een ‘Blanc de blancs’ genoemd.

Chardonnay druiven kunnen op verschillende manieren tot mooie wijnen worden gemaakt waarbij klimaat, bodem en de rijping (in stalen tanks, in betonnen vaten of in houten vaten) veel invloed heeft op de smaak en de mogelijkheden tot oudering van de wijn. Er zijn dan ook Chardonnay wijnen in veel verschillende smaken. Een glas chardonnay uit een koel klimaat smaakt heel anders dan uit een warm klimaat (citrustonen vs tropisch fruit bijvoorbeeld) en door rijping in staal worden de zuren en frisheid behouden terwijl rijping in houten vaten meer rijpheid en vanilletonen geeft. Samengevat: wijnen van de Chardonnay druif zijn heerlijk zachte witte wijnen die in smaak variëren van boterzacht en vol gerijpt tot een fris en fruitige wijnen. 

De Kleine Wijnboer biedt wijnen van de Chardonnay druif in verschillende gedaanten: als mousserende wijnen uit (hoe kan het ook anders) de Champagne van Marquette en Bélin, als een wat meer frisse zomer(eet)wijn Tavoleto uit Toscane en als complexe dinerwijnen uit de Bourgogne van Claude Nouveau en uit de Franken van Winzerhof Nagel.

Bekijk hier de wijnen van Chardonnay in het assortiment van De Kleine Wijnboer.