BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Weingut Cantzheim - Saar - Duitsland

De beste wijn komt van de steilste hellingen!

Maak kennis met Anna en Stephan Reimann, die aan de oevers van de Saar onder andere fantastische Rieslings maken en door de pers uitgeroepen zijn tot Duitslands “Shooting Stars”.

Aan de overkant van Kanzem, een klein Duits dorpje, zo’n 50 km ten oosten van Luxemburg, vlak voor de laatste bocht waarna de Saar in Moezel stroomt, ligt het Weingut Cantzheim. Daar bezochten we in september Anna en Stephan Reimann. Sinds 2016 is het koppel de trotse ambitieuze eigenaar van het statige Weingut.

Droom

“Waar het moeilijk is, bereik je meestal het beste” vertelt het echtpaar. Hun droom was om op traditionele, ambachtelijke wijze kwalitatief onderscheidende wijnen van de Riesling druif te maken, het liefst op de steile hellingen die langs de Saar omhoog rijzen. Want juist daar waar je niet met tractors kunt komen, je moet klauteren, een kabelbaantje de emmertjes omhoog trekt en je alles handmatig moet doen, daar groeien de beste wijnranken. Op die hoogten krijgen de druiven het langst zon, is het ’s avonds fris en krijgen de druiven diepte en elegantie.

 

Braakliggende percelen

Om dat doel te bereiken ging Anna in 2015 tijdens haar ouderschapsverlof met de kinderwagen bij oude dorpsbewoners langs de deur om te vragen wat er toch met de beste, steilste, toen braakliggende percelen op de Sonnenberg gedaan werd? Zouden zij er niet iets mee kunnen?

Anna’s enthousiasme werkte aanstekelijk. Van verschillende grondbezitters op de Sonnenberg mochten ze een stukje pachten en zo sprokkelden ze twee hectaren bij elkaar.

Dit zou het startsein van Weingut Cantzheim worden.

 

Eigen Riesling

Na percelen op de Sonnenberg, breidden Anna en Stephan hun Weingut uit met wijngaarden  op andere omringende heuvels zoals op de Wawern en de Wilting, waar de stijgingspercentages oplopen tot 70% (!). Op deze heuvels werd Riesling aangeplant, en de wijnen noemden zij Wawerner en Wiltinger. Volgens Duitse traditie krijgt elke wijn de naam van de heuvel waarop hij geoogst is, tenminste als ze niet met andere druiven gemengd wordt. Dit verklaart dan meteen waarom er op Cantzheim zoveel verschillende wijnen gemaakt worden. Niet alleen van de verschillende hellingen, maar ook in verschillende stijlen: van eenvoudig tot zeer complex en van strakdroog tot zoet, maar altijd van hoge kwaliteit. Bij de Kleine Wijnboer bieden we vooral de mooie droge en elegante Rieslings aan.

De Wawener zit in het middensegment en de Wiltinger le Grand is de echte topper.

Maar zoek je een instapper dan kunnen we je de heerlijk frisse Gärtner en de iets rondere  Gärtnerin aanraden. Overigens bieden we van Weingut Cantzheim ook een heel mooie Pinot Blanc (volgens de Grote Hamersma behorende tot de top 10 van Duitse Pinot Blancs!), een Müller-Thurgau en twee geweldig mooie smaakvolle Rosé aan.

Niet alleen Harold Hamersma is enthousiast, dé wijngids van Duitse wijnen Eichelmann kende Anna en Stephan dit jaar een extra ster toe als “einer der spannendsten Newcomer”.

 

Bekijk hier alle wijnen van Weingut Cantzheim