BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Azienda Agricola Rabissi

De Azienda Agricola Rabissi werd in de tweede helft van de negentiende eeuw opgericht door Pietro Rabissi in het dorpje Castelnuovo Dell'Abate in Toscane, 8 km van Montalcino. Hij cultiveerde zijn land met olijfbomen, groenten en granen om zijn gezin, de melkkoe en de ezel te voeden.

In 1984 besloot Giuseppino Rabissi, de kleinzoon van Pietro, om de eerste wijngaard met Sangiovese druiven te plantenen om zich te wijden aan productie en verkoop van druiven. Deze wijngaard is nog steeds productief. Het bedrijf had in die jaren maar een kleine kelder om wijn te maken voor de behoeften van alleen het gezin. De overige druiven werden verkocht aan nabijgelegen en grotere wijnbedrijven.

Met het ouder worden wordt Giuseppino steeds meer geholpen door zijn zoon Francesco en door neef Federico. Vooral de laatste is gepassioneerd door het plattelandsleven en de wijnbouw . Dit bracht hem ertoe een studie te volgen tot landbouwkundige en oenoloog. Tijdens zijn studie brengt Federico de leer in de praktijk: in 2005 oogst hij de druiven waarmee hij zijn eerste wijn bottelt, een Rosso di Montalcino DOC zal worden. Federico heeft het bedrijf in 2009 overgenomen. In latere jaren is Federico Rabissi met veel succes ook een Brunello di Montalcino DOCG gaan maken. 

Rabissi is gevestigd in het middeleeuwse dorp Castelnuovo Dell'Abate in Toscane, 8 km van Montalcino, richting de Monte Amiata. Het bevindt zich op een heuvel met uitzicht op de vallei waar de beroemde abdij van Sant’Antimo zich bevindt. De gronden van de gehele Azienda Agricola strekken zich uit over bijna 4 hectare, waarvan 1 hectare bebouwd is met wijngaarden en 2,5 met olijfgaarden, de resterende oppervlakte is bezet door bossen.

De wijngaarden zijn verdeeld in drie percelen; twee van deze kijken uit op de rivier Orcia voor Monte Amiata, in een warme vallei die wordt gekenmerkt door luchtige en goed drainerende grond die het mogelijk maakt om volle en gestructureerde wijnen te maken. Het derde perceel ligt in een koeler en meer kleiachtig gebied, ongeveer een kilometer van het dorp Castelnuovo richting Montalcino; in dit gebied worden meer evenwichtige en complexe wijnen verkregen.

De wijngaarden en olijfgaarden worden beheerd volgens de principes van geïntegreerde landbouw, en cultivering vindt plaats op basis van de weersomstandigheden en de traditionele Toscaanse landbouwpraktijken.

De kelder bevindt zich in het dorp Castelnuovo dell'Abate onder het huis dat altijd van de familie Rabissi is geweest. Oorspronkelijk waren in de huidige kelderruimte een stal voor de melkkoe en de ezel gevestigd de kelder waar wijn werd geproduceerd voor gezinsconsumptie en om vleeswaren en kazen te maken. Na de renovatie werden deze ruimtes omgebouwd tot een wijnbereidings- en rijpingsruimte, een magazijn en een vatenkelder waarbij de originele stenen muren van de oude kelder werden bewaard.

Bekijk hier de wijnen van Rabissi.