BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Domaine Marchand & Fils

Domaine Marchand & Fils - Pouilly Fumé - Frankrijk

Sinds 1650 (!) maakt de familie Marchand de bekende Pouilly Fumé in het uiterste oosten van de Loire streek in Frankrijk. De in vele generaties opgebouwde kunst van het wijnmaken komt tot uitdrukking in hun wijnen waar de ambachtelijke kwaliteit van af spat. Een niet onbelangrijke rol daarbij speelt de kwaliteit van de wijngaarden en het feit dat Marchand die geheel in harmonie met de natuur op biologische wijze verzorgt. 

Het domein van de familie Marchand is gelegen in Pouilly sur Loire, een mooi dorpje gelegen op de oever van - inderdaad - de rivier de Loire. Het dorp is een oase van rust en bestaat uit kleine aaneengeklemde huizen. In de tijd dat de Loire nog een druk bevaren handelsroute was diende het dorp als belangrijke tussenstop voor de schippers. Achter het dorp doemen de op de zuidhellingen gelegen wijngaarden op waar de Marchands hun druiven verzorgen.

De oorsprong van de Pouilly wijngaarden stamt uit de 5e eeuw, de Gallo-Romeinse tijd. Deze werden toen Pauliacum super fluvium ligerim genoemd, wat domein van Paulus betekent. De wijngaarden van Pouilly ontwikkelen zich tot hoog en vermaard niveau dankzij de Kloosters van de Benedictijnen.

De stamboom van de familie Marchand brengt ons terug tot 1650 naar Pouilly sur Loire. In deze tijd was de rivier een belangrijke economische inkomstenbron en de wijnbouwers oefenden dan ook naast hun wijndomein het schippersvak uit op de Loire. Dit leverde hen de bijnaam "Kérots" op, een bijnaam die gegeven werd aan de schippers van de Loire.

De wijngaarden van Domaine Marchand liggen op de beste hellingen van Pouilly. De Marchands zijn sterk gehecht aan het respect voor de terroirs en de aarde. Ze werken geheel zonder chemische middelen zoals onkruidverdelgers en kunstmest. De verzorging van de wijngaard gebeurt in overstemming en geïntegreerd in de natuur en biologisch. Geheel volgens de tradities, maar met moderne kennis is de zorg voor de wijnstokken het gehele jaar door erop gericht om druiven van optimale kwaliteit te verkrijgen, de gezondste
en zo natuurlijk mogelijk.

De bodems van de wijgaarden zijn gevarieerd en en bestaan ​​uit Kimmeridgische mergel (zeebodems met kleine versteende oesters), kalksteen en klei-kalksteen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor de Sauvignon blanc druif die is voorgeschreven voor de Pouilly Fumé wijnen en geven mede de hoge kwaliteit van de wijnen van Domaine Marchand.

In de woorden van Marchand: "we hebben de cultuur van de wijnstok ontwikkeld door meerdere generaties naar het terroir te luisteren en de wijngaard te respecteren".

Bekijk hier de wijnen van Marchand & Fils