BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Campotondo - Orcia - Italië

Zo leerden we Campotondo kennen
Elk jaar op 10 augustus organiseert het Conzorio del Vino Orzia in het dorpje Castiglione d’Orcia het wijnfeest Calici di Stelle ‘Wijnglazen van Sterren’. Een vijftiental lokale wijnboeren promoten gezamenlijk de Orcia wijnen, stallen trots en enthousiast hun flessen uit op de kraampjes in de oude straatjes. Je kunt er proeven, kopen, wat eten, nieuwe mensen leren kennen, nog meer proeven.

Zo ontmoetten we daar een aantal jaren geleden de familie Salviucci, vader Paolo, moeder Sabrina en dochter Elena. We proefden de Banditone, en de Tocco, waren verrast door de intensiteit, frisheid en het aroma van de wijnen. We kochten daar de eerste flessen van Campotondo.

Gastvrij werden we later op de azienda onthaald. Campotondo is een klein familiebedrijf, gelegen op 550 meter hoogte aan de noordoostflank van de Amiata. Begonnen met twee hectare, zijn de wijngaarden nu uitgebreid naar vier.

Hier geen gelikte cantina, geen receptioniste, geen verplichte rondleiding met groepen, geen entreetickets. Bij Campotondo zit je aan de keukentafel. Dochter Elena brengt kaas, brood, wat vleeswaren, flessen en glazen. We proeven, drinken en ze begint liefdevol te vertellen over haar vader en de wijnen.

Druivenranken: Alberello methode
Circa twintig jaar geleden plantte pater familias Paolo Salviucci zijn eerste druiven. Hij plantte kleine boompjes, waarvan de druiven laag bij de grond groeien, en zo maximaal van de warmte van de aarde konden profiteren. Elena vertelt dat dit het traditionele systeem is dat vroeger al door de boeren op de hellingen van de Amiata werd gebruikt. Het heet alberello. Albero betekent boom in het Italiaans.

Omdat de boompjes geen lange wijnranken hebben zijn ze minder gevoelig voor droogte. Door de ligging  van de wijngaard op 550 meter zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zomers groot, meer dan 15 graden, waardoor de zuren van de wijn goed gefixeerd worden en het aroma zich mooi ontwikkelt. Ideale omstandigheden dus voor de stevige Toscaanse Sangiovese druif.

Wijn zoals mijn vader
Paolo’s eerste wijn was een blend van veel Sangiovese, gemengd met Merlot en Colorino. De Sangiovese geeft de structuur, het typische zware aroma met zijn tannines, de Merlot maakt hem weer wat zachter en de Colorino geeft onder andere de rode kleur. Het was een wijn die uit Paolo’s hart kwam, vol passie, die niet per se was ontwikkeld op basis van wat de markt zou vragen. Hij noemde de wijn Banditone.

Volgens Elena weerspiegelt de wijn het karakter van haar vader. In het begin soms wat gesloten, wat introvert, maar als eenmaal het vertrouwen is gewonnen, gaat de wijn open, behaagt de wijn je gedurende een lange tijd om je vervolgens weer onverwacht met iets nieuws te verbazen. Wat is hier nog aan toe te voegen? Hamersma gaf de Banditone een 8+.

Bekijk hier de wijnen van Campotondo in het assortiment van de Kleine Wijnboer.