BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Pinot Meunier - druif

In Champagne worden vooral drie druiven gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier (of kortweg Meunier). Deze laatste is van deze drie wellicht de minst bekende druif, maar in de praktijk het werkpaard. Pinot Meunier is een blauwe druif die later ontluikt dan Pinot Noir en (daardoor) beter bestand is tegen de koele temperaturen en zelfs vorst die regelmatig in de Champagnestreek (en met name in de Marne Vallei waar onze champagneboer Olivier Belin zijn domein heeft) voorkomen. Meunier rijpt vroeger (maar moeilijker) en geeft over het algemeen een grotere opbrengst. Deze betrouwbare eigenschappen maken dat de Pinot Meunier druif met name in het hart van de Champagnestreek, de Marne, een belangrijke rol speelt en zorgt voor stabiliteit in de opbrengst.

Deze druif kreeg zijn naam vanwege de zilvergrijze en bloemig uitziende dons op de bladeren van deze wijnstok.: 'meunier' is het Franse woord voor 'molenaar'.

De Pinot Meunier druif geeft wat bloemige tonen en veel kruidige fruitigheid en elegantie aan de smaak. 

Pinot Meunier wordt overigens in duitstalige landen Schwarzriesling genoemd. Er worden daar rode wijnen van gemaakt. Vanwege zijn bestendigheid tegen koude is de Pinot Meunier/Schwarzriesling vooral aangeplant in streken met een koel klimaat. In Europa met name in de Loire (Frankrijk), Duitsland en Zwitserland.

Onze kleine champagneboer Olivier Belin vindt dat juist deze druif de kenmerken en kwaliteiten van zijn wijngaarden goed tot uitdrukking brengt. Zijn Clair Obscur champagne is daarvan een goed voorbeeld.