NIX<18 - PLAATS NU JE BESTELLING - LEVERING BINNEN 7 DAGEN

Pinot Meunier - druif

In champagne mogen drie druiven gebruikt worden: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier (of kortweg Meunier). Deze laatste is van deze drie wellicht de minst bekende druif, maar in de praktijk het werkpaard. Pinot Meunier is een blauwe druif die over het algemeen een grotere opbrengst geeft, vroeger (maar moeilijker) rijpt en beter bestand is tegen de koele temperaturen en zelfs vorst die regelmatig in de Champagnestreek voorkomen. Deze betrouwbare eigenschappen maken dat de Pinot Meunier druif met name in het hart van de Champagnestreek, de Marne, een belangrijke rol speelt en zorgt voor stabiliteit in de opbrengst.

Onze kleine champagneboer Olivier Belin vindt dat juist deze druif de kenmerken en kwaliteiten van zijn wijngaarden goed tot uitdrukking brengt. Zijn Clair Obscur champagne is daarvan een goed voorbeeld. 

De Pinot Meunier druif geeft mooie zuren en veel fruitigheid en elegantie aan de smaak.

Pinot Meunier wordt overigens in duitstalige landen Schwarzriesling genoemd. Er worden daar rode wijnen van gemaakt. Vanwege zijn bestendigheid tegen koude is de Pinot Meunier/Schwarzriesling vooral aangeplant in streken met een koel klimaat. In Europa met name in de Loire (Frankrijk), Duitsland en Zwitserland.