BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Montalcino - wijnbouwgebied

Het Toscaanse dorp Montalcino is wereldwijd beroemd en rijk geworden door zijn Brunello wijn, één van ‘s werelds beste en meest gewaardeerde Italiaanse wijnen. Montalcino was al bekend om zijn rode wijnen in de 15e eeuw. De kostbare formule van de fantastische Brunello werd in 1888 ontdekt door wijnmaker Franco Biondi Santi, die voor het eerst het idee had de druiven die gebruikt worden in het traditionele Chianti recept, zoals de Canaiolo en de Colorino, achterwege te laten en alleen de Sangiovese, een typisch Toscaanse, blauwe druivensoort te gebruiken. Franco zag kansen, perfectioneerde het proces,  liet de druiven met schil fermenteren en daarna de wijn minstens vijf jaar rijpen en maakte zo een volle, aromatische en krachtige wijn. Hij noemde hem Brunello.  

In 1971 schreef de jonge Amerikaanse journalist Burton Anderson een zeer lovend artikel over de Brunello in de Herald Tribune. In diezelfde tijd vestigde de Amerikaans-Italiaanse wijngigant Banfi zich in de zuidelijke regionen van de gemeente en door zijn slagkracht en distributienetwerk werd de Brunello op de Amerikaanse kaart gezet.

In 1980 kreeg de Brunello, samen met de Vino Nobile uit Montepulciano (eveneens in Toscane), de Barolo en de Barbareco (beiden uit Piëmonte in Noord-Italië), als eerste de DOCG-status toegekend. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is een herkomstaanduiding waarbij vaak ten aanzien van het gebruik van de druiven, de duur van het rijpingsproces en het gebruik van houten vaten voorschriften gelden. Zo dient de Brunello gemaakt te zijn van uitsluitend Sangiovese clonen (gezamenlijk bekend onder de naam brunello), een rijping op eiken vaten van ten minste 2 jaar plus een rijping op fles van minimaal 4 maanden. Brunello wijnen komen pas bijna vier en een half jaar na de oogst op de markt.  

De brunello druiven zijn specifieke klonen van de Sangiovese druif die we in de Chianti Classico regio vinden welke behoort tot de alleroudste druivenrassen van Italië. De brunello druiven hebben een dikkere schil in vergelijking met de Sangiovese variant uit met name de Chianti Classico regio. Sangiovese is een druif met een stevig tanninegehalte en brengt een tanninerijke wijn voort. Daarom ook heeft goede Brunello behoefte aan een perfecte rijping van de druiven en aan een bijzonder terroir. Verder zijn er ook gelijkenissen met de hele Toscaanse wijnfamilie, zoals het relatief hoge zuurgehalte, de toets van violet, rode bessen, rood en zwart pitfruit en een lichtjes aardse ondertoon. Met de jaren wint de wijn aan charme, wordt zachter van zuur- en tanninestructuur. Brunello is een wijn met een enorm bewaarpotentieel en blijft makkelijk 20 jaar op zijn top.

De Brunello di Montalcino is volgens alle deskundigen en reviews de beste wijn van Toscane. Het Brunello areaal in de gemeente Montalcino beslaat momenteel circa 2500 hectare. Er zijn niet alleen hele grote producenten. Het bijzondere is juist dat er veel kleine wijnboeren zijn die allemaal een net iets andere Brunello maken. Er zijn op het ogenblik meer dan 250 Brunello-producenten.

En een van hen is onze kleine wijnboer Federico Rabissi met slechts 1 hectare wijngaard. Hij maakt jaarlijks zo'n 2800 met de hand genummerde flessen Brunello. Een van de belangrijkste wijnmagazines in de wereld, Decanter, beoordeelde in 2021 zijn Brunello di Montalcino 2016 met maar liefst 96 punten en een gouden medaille, waarmee de Brunello van Rabissi een van de best beoordeelde wijnen van de Decanter World Wine Awards 2021 is.

Naast Brunello wordt in de gemeente Montalcino ook Rosso gemaakt. De Rosso di Montalcino wordt als het jongere zusje van de Brunello beschouwd. Zo wordt de Rosso di Montalcino eveneens 100% van de brunello varianten van de Sangiovese druiven gemaakt, maar ondergaat een rijpingsproces van een jaar. Zo goed als alle brunello-producenten maken ook Rosso di Montalcino en gebruiken hiervoor de druiven uit jongere wijnstokken of uit lager gelegen wijngaarden. De Rosso is eerder op dronk en wat minder complex, en daarom ook wat vriendelijker geprijsd.