BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Sangiovese - druif

Sangiovese betekent bloed van Jupiter (in het Latijn ‘sanguis Jovis’). Het is dé blauwe druif van Toscane en ook de meest aangeplante druif in de rest van Italië. Ook in Frankrijk, Argentinië Californië en Australie staat (in veel mindere hoeveelheden) Sangiovese aangeplant.

Sangiovese is een sterke druif met dunne schil die langzaam groeit en goed tegen de droogte van Toscane bestand is omdat de wortels heel diep in de bodem kunnen doordringen op zoek naar water. 

Sangiovese wordt in uiteenlopende kwaliteiten tot wijn gemaakt, waarbij de groeiomstandigheden in de wijngaard, de verzorging door de wijnboer en het wijnmaakproces de kwaliteit van de wijn bepalen. 

Hoewel het eindresultaat dus behoorlijk kan verschillen zijn jonge wijnen van Sangiovese in het algemeen helder tot dieprood van kleur en de wat ouder krijgen al vrij snel een wat meer bruine kleur. Ook de smaak kan bij veroudering van de wijn veranderen van (jong) kersen, cassis, braam, pruim, kruiden en vanille, naar (ouder) ook aardse- en bostonen, champignons, truffel en tabak. Daarbij heeft Sangiovese vaak goed aanwezige zuren en tannines, waardoor de wijn (uiteraard ook afhankelijk van het maakproces) zijn frisheid behoudt en behoorlijk goed kan rijpen en dus een vrij lange houdbaarheid heeft.

De eenvoudigere en jonge wijnen van Sangiovese passen perfect bij gerechten met tomatensaus, de complexere en meer gerijpte wijnen begeleiden beter mooi rood vlees, wild en stoofgerechten.

Bekijk hier de Sangiovese wijnen in het assortiment van De Kleine Wijnboer.