BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Vernaccia - druif

Vernaccia is een witte druif die in grote delen van Italië is aangeplant. Vernaccia betekent "van hier" en is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende druivenstokken zonder aantoonbare familiebanden. Het zijn dus druiven die uniek zijn voor dat specifieke wijnbouwgebied. In de naam van de wijn gemaakt van Vernaccia wordt dan ook meestal een geografische herkomst toegevoegd. Het geeft aan dat de plaatselijke Vernaccia druiven ("van hier") op die locatie uniek zijn en het best gedijen. 

De bekendste wijn van Vernaccia komt uit de omgeving van San Gimignano, waar ook onze kleine wijnboer Federico Montagnani zijn wijndomein Terre di Sovernaja heeft. De Vernaccia di San Gimignano was de eerste wijn met herkomstbenaming (DOC) van Italië. De druif wordt hier verbouwd op bodems van zand-/kalksteen en dat geeft frisheid en mineraliteit aan de wijn. Federico maakt twee mooie droge en karakteristieke versies die de in deze toeristische omgeving veel geziene goedkope wegdrinkers verre overstijgen. De Frammenti (binnenkort Viti Sparse) die in stalen vaten wordt gemaakt en de op houten vaten gerijpte Assola, die daardoor een uitstekend rijpingspotentieel heeft. 

Andere bekende wijnen zijn de Vernaccia di Oristano uit Sardinië, een sherryachtige wijn die zowel droog als zoet en versterkt en onversterkt wordt gemaakt, en de wijnen van de blauwe Vernaccia Nera druif (uit de Marken) en van de eveneens blauwe Vernatsch druif (uit Alto Adige ofwel Südtirol).

Bekijk hier de wijnen van de Vernaccia druif in het assortiment van de Kleine Wijnboer.