BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Orcia - wijnbouwgebied

In het zuidelijke deel van Toscane (Italië), tussen de bekende wijnstadjes Montalcino (bekend van de Brunello di Montalcino) en Montepulciano (bekend van de Vino Nobile di Montepulciano), ligt de Val d’Orcia ofwel de Vallei van Orcia die wordt doorsneden door zijn naamgever de rivier Orcia. Het is een prachtig glooiend heuvelachtig gebied met een typisch Toscaans landschap dat al centraal stond in veel kunst uit de renaissance en is ook nu nog een van de meest gefotografeerde landschappen. Sterker nog, het landschap van de Val d’Orcia staat sinds 2004 op de Unesco werelderfgoedlijst als een van de 7 beschermde werelderfgoederen van Toscane. Het landschap van de Val d'Orcia is bezaaid met eikenbossen, cipressen, kastelen, middeleeuwse stadjes, abdijen, korenvelden, olijfboomgaarden en natuurlijk wijnstokken. 

Sinds 2000 bestaat er voor de wijnen van de Val d’Orcia een eigen gecontroleerde herkomstbenaming (Denominazioni di Origine Controllata, ofwel DOC), dankzij de inzet van een aantal oorspronkelijke wijnboeren die zich hebben verenigd in de Consorzio del vino Orcia. Onder de Orcia DOC worden verschillende wijnstijlen geproduceerd, zowel voor rode, rosé en witte wijnen, die moeten voldoen aan de strikte eisen die de DOC stelt. In de rode wijnen speelt de Sangiovese druif een hoofdrol en mag daarnaast een klein percentage van de ander inheemse druiven van de Orcia worden gebruikt zoals Canaiolo nero, Colorino, Ciliegiolo, Foglia Tonda, Pugnitello en Malvasia nera.  Witte wijn in de Orcia wordt vaak gemaakt uit Trebbiano Tosca. Bij onze wijnboeren in de Orcia vindt je witte wijn gemaakt van Chardonnay (Tavoleto van Campotondo) en van de Rhonedruiven Marsanne en Roussanne (Tagete van Poggio Grande). Voor rosé is uiteraard Sangiovese de hoofdrolspeler.

Typische streekgerechten uit de Orcia zijn de dikke, met de hand gerolde pasta die bekend staat als pici (of pinchi of lunghetti), witte truffels, Chianina-rundvlees (de "witte reuzen" van de veewereld) en Pecorino kaas, die zijn oorsprong heeft in het in de Orcia Vallei gelegen Pienza.