BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Riesling - druif

De witte druif Riesling komt van oorsprong uit Duitsland en heeft een lange historie. De eerste geschriften over Riesling dateren uit de 15e eeuw uit Duitsland en de Elzas. Riesling is vooral aangeplant in Duitsland, Oostenrijk, de Elzas en Italië, maar ook in Australië. Het is een vrij kleine druif met een harde schil die in dichte trossen groeit. De Riesling druif heeft van nature een hoge zuurgraad en rijpt langzaam. Hij ontwikkelt zich het best in wat koelere wijngebieden. Door het lange groeiseizoen worden de zuren langzaam afgebouwd en kunnen de aroma's goed tot ontwikkeling komen.

Riesling wordt beschouwd als een van de druiven die het best uitdrukking geeft aan de natuurlijke omstandigheden waaronder de druif is verbouwd. Dit heet ook wel terroir. Terroir zijn alle natuurlijke (dus niet-menselijke) invloeden die een effect hebben op de smaak van de wijn zoals de bodem, de ligging van de wijngaard, de hellingsgraad en zonligging, het weer en de natuurlijke omgeving van de wijngaard.

Hoewel de groeiomstandigheden, het maakproces en de leeftijd van de wijn natuurlijk invloed hebben op hoe de wijn smaakt, kan je in het algemeen zeggen dat een moderne jonge wijn van de Riesling druif, zoals in het assortiment van De Kleine Wijnboer, fris en fruitig is, met vrij veel zuren en aroma’s van wit fruit zoals friszure appel, citrus/limoen en soms wat witbloemige tonen. Vaak (zeker bij onze Duitse Rieslings) ook proef je de mineraliteit van de bodem waarop de druif groeit.
Riesling kan door de vrij hoge zuurgraad van de druif vaak goed ouderen en ontwikkelt dan aroma’s als tropisch fruit zoals rijpe ananas en passievrucht en soms ook wat tonen van boenwas of petroleum. Dat laatste komt alleen voor bij de Rieslingdruif en is een kenmerk van goede ontwikkeling van de wijn. 
Van de Rieslingdruif worden wijnen gemaakt die qua stijl variëren van strak droog tot weelderig zoet. De laatste worden gemaakt van druiven die heel lang hebben gerijpt en/of een edele rotting hebben ondergaan. In deze wijnen proef je rijp geel fruit zoals perzik, gedroogde abrikoos en ook honing.

Rieslingwijn is met heel diverse gerechten te combineren zoals gerechten met kip of varkensvlees, maar gaat ook geweldig bij bijvoorbeeld zuurkool en kruidige gerechten. Een Riesling met een klein beetje restzoet (feinherb) is geweldig goed te combineren met pittige gerechten uit de Aziatische keuken.

Bekijk hier de Riesling wijnen in het assortiment van De Kleine Wijnboer.