NIX<18 - PLAATS NU JE BESTELLING - LEVERING BINNEN 7 DAGEN

Riesling - druif

De witte druif Riesling komt van oorsprong uit Duitsland en heeft een lange historie. De eerste geschriften over Riesling dateren uit de 15e eeuw uit Duitsland en de Elzas. Riesling is vooral aangeplant in Duitsland, Oostenrijk, de Elzas en Italië, maar ook in Australië. 

Riesling wordt beschouwd als een van de druiven die het best het uitdrukking geeft aan de natuurlijke omstandigheden waaronder de druif is verbouwd. Dit heet ook wel terroir. Terroir zijn alle natuurlijke (dus niet-menselijke) invloeden die een effect hebben op de smaak van de wijn zoals de bodem, de ligging van de wijngaard, de hellingsgraad en zonligging, het weer en de natuurlijke omgeving van de wijngaard.

Hoewel de groeiomstandigheden en het maakproces van de wijn natuurlijk invloed hebben op hoe de wijn smaak, kan je in het algemeen zeggen dat een jonge wijn van de Riesling druif fris en fruitig is met vrij veel zuren en aroma’s van wit fruit zoals friszure appel, citrus en bloemige tonen, vaak (zeker bij onze Duitse Rieslings) ook mineraliteit. Riesling kan vaak goed ouderen en ontwikkelt dan aroma’s als honing en passievrucht. Van de Rieslingdruif worden wijnen gemaakt die qua stijl variëren van strak droog tot weelderig zoet.  

Rieslingwijn is met heel diverse gerechten te combineren zoals gerechten met kip en varkensvlees. Een wat zoetere Riesling (feinherb) zijn geweldig goed te combineren met pittige gerechten uit de Aziatische keuken.

Bekijk hier de Riesling wijnen in het assortiment van De Kleine Wijnboer.