Saar - wijnbouwgebied

De Saar is als wijnbouwdistrict (Bereich) gelegen in het westelijkste deel van wijngebied Moezel (Duitsland). Het ligt langs de oevers van de naamgever van het wijnbouwgebied, de rivier de Saar en loopt vanaf de kruising van de Saar met de rivier de Moezel bij de stad Konz, net ten westen van Trier in het noorden tot Taben-Rodt in het zuiden.

Volgens de experts komen enkele van de fijnste Rieslings van Duitsland (en dus van de wereld) uit de Saar, waar het evenwicht tussen de elementen die nodig zijn voor de wijnbouw hier zeer complex en ideaal is en tegelijk heel fragiel. De druiven worden verbouwd op de steile hellingen langs de Saar, de wijngaarden van onze wijnboer Weingut Cantzheim hebben een hellingsgraad tot 70 graden! Het is duidelijk dat je hier niet met een trekker naar boven rijdt, en alle handelingen in de wijngaard gebeuren dus met de hand. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de wijnen van Cantzheim ondanks deze arbeidsintensieve en vele arbeidsuren nog zo voordelig zijn!

In totaal heeft Saar ongeveer 750 hectare aan wijngaarden. De Saar is vanwege het klimaat een moeilijk gebied om de druiven voldoende te laten rijpen. De regelmatige koude temperaturen (en vorst!) vanwege de noordelijke ligging en de veelvuldige koude oostenwinden zorgen voor moeilijke rijpingsomstandigheden voor de druiven. De dempende werking van de rivier de Saar op de grote temperatuurschommelingen en de warmte vasthoudende leistenen bodem maken het echter mogelijk om de bijzonder Saarwijnen te verbouwen. Zuiverheid, elegantie en frisheid in de wijnen zijn daarvan het resultaat. De beste wijngaarden liggen op de steile zuid/zuidoost-gerichte hellingen langs de Saar, waar de wijnstokken zo lang mogelijk profiteren van de zon. 

Riesling is de verreweg het meest aangeplante druif in de Saar. Onze wijnboer Weingut Cantzheim heeft daarnaast Pinot Blanc (meestal Weissburgunder genoemd in Duitsland), Müller-Thurgau en Pinot Noir (in Duitsland meestal Spätburgunder genoemd) aangeplant. Weingut Cantzheim wordt door vele kenners genoemd als nieuw talent in de Saar.