BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Alberello - werk in de wijngaard

Alberello is een heel oude snoeiwijze van de wijnstok die vooral wordt toegepast in warme, droge gebieden, zoals door onze kleine wijnboer Poalo Salviucci van Campotondo in Orcia, Toscane. In Frankrijk wordt deze vorm 'gobelet' genoemd, in Spanje 'en vaso' en in het Engels 'bush vine'.

De wijnstok wordt gesnoeid in een zogenaamde bekervorm door de stam van de druivenplant kort boven de grond zodanig te snoeien dat slechts enkele (meestal drie tot vijf) armen resteren. Deze worden ook kort gesnoeid zodat ze korte stukken vruchthout dragen met twee of drie ogen. De druiven staan als het ware als kleine boompjes in de wijngaard. Omdat de druiven zo laag bij de grond groeien is deze snoeimethode alleen geschikt voor handmatige oogst en wordt dan ook niet toegepast door grote wijnproducenten. Dat is tevens de reden dat deze methode steeds minder vaak gebruikt wordt: het is arbeidsintensief en de opbrengsten zijn laag.

Voordeel van deze snoeimethode is dat de druiventrossen laag bij de grond en los van elkaar hangen op gelijkmatige afstand. Daardoor kan de wind goed door de wijnstok en langs de druiventrossen waaien waardoor koelte wordt aangevoerd, maar de druiven op koele momenten tegelijk kunnen profiteren van de stralingswarmte van de bodem. Bovendien vormen de bladeren een parasol tegen de zon. 

Foto's: wijngaard van Campotondo in Orcia, Italië