BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Sauvignon blanc - druif

Sauvignon Blanc is een witte wijndruif die zijn oorsprong heeft in West-Frankrijk maar nu met succes over de hele wereld wordt verbouwd zoals bijv. Spanje, Italië, VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië en nog vele andere landen.
De Sauvignon Blanc druif brengt lichtgekleurde, aromatische droge witte wijnen voort met veel frisse zuren. Echter, zowel de geografisch zeer verschillende groeiomstandigheden alsook de veelzijdigheid van de Sauvignon Blanc druift zorgt er voor dat wijnen van deze druif in zeer uiteenlopende stijlen voorkomen, van klassieke droge witte wijnen tot zeer aromatische stijlen en zelfs zoete wijnen.

Bij de Kleine Wijnboer bieden we klassieke droge wijnen uit de meest klassieke Sauvignon Blanc oorsprongsgebieden uit Frankrijk aan: Sancerre en Pouilly Fumé. Ook deze verschillen overigens behoorlijk in stijl vanwege de specifieke kenmerken van de wijngaard waarin ze zijn aangeplant en de methode waarop de wijn is gemaakt!

De druiven voor de wijnen uit Sancerre en de Pouilly Fumé wijnen staan aangeplant in het uiterste oosten van het Loire wijnbouwgebied.
Sancerre en het naburige Pouilly Fumé zijn de meest klassieke en iconische herkomstbenamingen voor Sauvignon Blanc wijnen, dat wordt niet alleen in Frankrijk (uiteraard!), maar door wijnliefhebbers over de hele wereld zo gezien. In Frankrijk wordt Sauvignon Blanc overigens niet alleen in de Loire, maar ook in Bordeaux als variëteit aangeplant, waar deze meestal gemengd wordt met andere druivenrassen. 

Uit Sancerre en Pouilly Fumé komen in het algemeen wijnen die mineraal zijn met citrusachtige aroma's. Pouilly Fumé wijnen ontlenen hun naam aan de karakteristieke rokerige, vuursteenaroma's die vaak voorkomen in de wijnen uit deze streek. Dit komt door de aanwezigheid van hoge niveaus van hoornkiezel (silica) in de lokale kalksteenbodems, ook wel vuursteen genoemd.

Klassieke Sauvignon Blanc aroma's variëren van gras, brandnetels en asperges tot groene appels en kruisbessen, en tot meer esoterische tonen zoals buxus en dus ook vuursteen.
In wijnbouwregio's buiten Europa en in warmere klimaten kunnen aroma's meer naar tropisch fruit neigen zoals grapefruit, mango en sterfruit.

Sauvignon Blanc produceert wijnen met een lichte tot medium body en een hoog zuurgehalte met matige alcohol. Om de wijn meer body te geven en de complexiteit te verhogen kan de wijnboer er voor kiezen om in de wijngaard de opbrengsten te beperken en/of de wijn te laten rijpen op de droesem.

De wijnstok is relatief krachtig en robuust en past zich gemakkelijk aan aan de vele soorten teeltomgeving. Omdat hij vroeg rijpt, kan hij worden geteeld in relatief koele klimaten  terwijl de van nature hoge zuurgraad ervoor zorgt dat hij zelfs in warmere streken een niveau van versheid behoudt.
Waarschijnlijk is de Sauvignon Bland ontstaan in de Loire vallei door kruising van de Traminer druif en Chenin Blanc.