BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Canaiolo - druif

Canaiolo of Canaiolo Nero is een blauwe druif die met name in Toscane is aangeplant, maar ook elders in centraal-Italië op kleine schaal wordt geteeld. De Canaiolo druif maakt historisch gezien deel uit van een traditionele Chianti wijn, die vroeger voor het grootste deel uit Canaiolo bestond en tegenwoordig vooral van de Sangiovese druif wordt gemaakt. Nu mag Canaiolo tot maximaal 20% deel uitmaken van een Chianti Classico. 

Canaiolo is een van de oude inheemse druiven van Italië en speelde in eerdere eeuwen een veel belangrijker rol bij het wijnmaken dan tegenwoordig. Al in de 14e eeuw werd van deze druif beschreven dat het een goede match vormt met de Sangiovese druif die tegenwoordig de meest aangeplante druif in Toscane is.

De rol van Canaiolo is tegenwoordig klein omdat het een laat rijpende druif is met een dunne schil waardoor de druif snel vastbaar is voor ziektes. Het vergt daarom veel vakmanschap van de wijnboer om zijn druiven gezond te houden, en dat is voor veel boeren economisch niet aantrekkelijk of vaktechnisch onmogelijk. Onze kleine wijnboer Federico Montagnani vindt het juist een uitdaging om met dit soort druiven te werken en daar een topproduct van te maken.

Canaiolo wordt meestal gebruikt in combinatie met de Sangiovese druif. Canaiolo voegt elegantie toe aan de wat aardse aroma's en stevige zuren van de Sangiovese druif. Het versterkt en verfijnt de florale, aardse en rood fruitige aroma’s en rond de soms wat aanwezige zuren van Sangiovese af waardoor de wijn een vollere textuur krijgt en een aangename sappige afdronk.