BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Bourgogne - wijnbouwgebied

De Bourgogne ligt in het oosten van Frankrijk, grofweg tussen Dijon en Lyon. De wijngaarden van Bourgogne liggen vrijwel allemaal op de westelijke oevers van de rivier de Saône. In de Bourgogne is het belang van de specifieke kenmerken van de wijngaard (klimaat, ligging, bodem etc.) groot. Er wordt voornamelijk gewerkt met de Chardonnay druif en de Pinot Noir.

De Bourgogne is als wijnbouwgebied een lappendeken van (vaak) heel kleine stukjes wijngaard die allemaal in bezit zijn van verschillende wijnboeren. Bij de hooggeklasseerde Grand Cru en Premier Cru wijnen vind je de naam van de wijngaard terug op het etiket van de wijn.
De wijngaarden van onze kleine wijnboer Claude Nouveau liggen in het Bourgogne subgebied "Côte de Beaune" in de dorpen Chassagne-Montrachet, Santenay en Maranges.

Het wijnbouwgebied Bourgogne wordt onderverdeeld in een aantal subregio’s:

 • Chablis: het meest noordelijke wijnbouwdistrict van de Bourgogne. Hier worden vrijwel uitsluitend witte wijnen gemaakt in een minerale, frisse stijl zonder het gebruik van houten vaten.
 • Côte d'Or: het hart van de Bourgogne. Hier worden de beroemdste rode en witte wijnen van de Bourgogne (en zelfs van de wereld) gemaakt. De wijngaarden strekken zich in het mooie glooiend berg-/heuvelachtige land vanaf (net onder) Dijon ruim 50 kilometer zuid-/zuidwestelijk uit tot aan (net voorbij) Santenay. De wijngaarden liggen op de zonnige glooiende hellingen van het lage gebergte dat een natuurlijke barrière vormt tegen de regens uit het westen. 

  De Côte d'Or wordt opgesplitst in de deelgebieden: de Côte de Nuits, de Haute Côte de Nuits en de aansluitend zuidelijker gelegen Côte de Beaune.

  In de Côte de Nuits worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van Pinot Noir. Het zijn over het algemeen klassieke volle wijnen waarin je zwarte bessen, kers en rood fruit proeft, aangevuld met kruidige en aardse aroma’s. In de Côte de Nuits vinden we de beroemde wijndorpen Marsannay-La-Côte, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Prémeaux-Prissey en Ladoix.

  De Côte de Beaune is vooral bekend door de rijke witte wijnen van de Chardonnay druif, zoals Meursault, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Hoewel de witte wijnen het bekendst zijn komen er ook prachtige rode vandaan. De wijndorpen van de Côte de Beaune zijn de even bekende wijndorpen Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Savigny-Lès-Beaune, Chorey-Lès-Beaune, Beaune, Pommard, Volnay, Monthelie, Auxey-Duresses, Saint-Romain, Meursault, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay en Maranges.

  De wijngaarden van onze kleine wijnboer Claude Nouveau liggen in de Côte de Beaune in de drie laatstgenoemde dorpen. 
 • Côte Chalonnaise: het heuvelachtige kleine gebiedje, ook wel Chalonnais genoemd, ten zuiden van de Côte d'Or. Hier liggen de wijngaarden op de hellingen van de heuvels, op plateaus en in de valleien tussen de heuvels. Deze wijnen zijn wat minder beroemd dan die uit de Côte d'Or. Er wordt ook een behoorlijke hoeveelheid mousserende wijn, Crémant de Bourgogne, gemaakt.
  In de Côte Chalonnaise vinden we de wijndorpen Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry, Montagny.
 • Mâconnais: nog een stuk zuidelijker gelegen subgebied met een landschap van brede heuvels. Hier heerst een wat zachter klimaat waardoor de druiven iets rijpen. Hier wordt vooral witte wijn gemaakt van een uitstekende kwaliteit.
  De wijnen dragen de namen: Mâcon, Mâcon-Villages, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché en Saint-Véran.
 • Beaujolais: het zuidelijkst gelegen en grootste subgebied van de Bourgogne. Wordt ook vaak als zelfstandig wijnbouwgebied gezien vanwege de geheel eigen typische kenmerken (vanwege het andere maakproces en ander druif) van de Beaujolaiswijnen. Hier zijn de wijngaarden vrijwel uitsluitend aangeplant met de Gamay druif. Beaujolais is natuurlijk bekend van de Beaujolais Nouveau, de rode primeurwijn die wordt gemaakt nog in hetzelfde jaar van de oogst en die vroeger vaak van twijfelachtige kwaliteit was. Er worden echter ook heel mooie rode wijnen gemaakt waarvan de beste en krachtigste wijnen afkomstig zijn uit de Cru gebieden Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly.