Syrah - druif
Syrah, ook bekend als Shiraz, is een van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de druif uit de Rhône-vallei in Frankrijk, waar het al eeuwenlang wordt verbouwd. Door zijn diepe kleur, rijke smaken en uitstekende verouderingspotentieel is de populariteit van de Syrah wereldwijd groot en wordt de druif tegenwoordig dan ook wereldwijd geteeld waaronder Australië (waar het Shiraz wordt genoemd), de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, en verschillende andere landen.
Syrah-druiven zijn klein en donker van kleur, met een dikke schil die bijdraagt aan de intense kleur en tanninestructuur van de wijn. De druiven gedijen goed in warme klimaten, waar ze hun volle rijpheid en complexiteit kunnen ontwikkelen.
Syrah-wijnen staan bekend om hun rijke en krachtige smaakprofiel, maar door groeiomstandigheden (klimaat, bodem) en maakproces van de wijn kunnen Syrah-wijnen qua smaak erg verschillen.
Enkele vaak genoemde typische aroma's en smaken zijn:
- Donker fruit: zoals zwarte bessen, bramen en pruimen.
- Kruidige tonen: zoals peper, kruidnagel en zoethout.
- Aardse en rokerige nuances: zoals leer, tabak en gerookt vlees.
- Florale hints: zoals viooltjes.
Syrah-wijnen kunnen variëren van licht en fruitig tot vol en krachtig, ook weer afhankelijk van het klimaat en de wijnbereidingstechnieken.
Syrah geeft vaak een veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Enkele aanbevolen combinaties zijn:
- Gegrild vlees: zoals biefstuk, lamskoteletjes en wild.
- Gestoofde gerechten: zoals stoofpotten en braadstukken.
- Kaas: zoals oude kazen en blauwschimmelkaas.
- Gerechten met kruiden: zoals gerechten met peper, rozemarijn en tijm.
Onze kleine wijnboer Poggio Grande werkt in Toscane op heel kleine schaal met de Syrah druif in een blend en als mono cépage. Ook onze Spaanse kleine wijnboer SimSó maakt in de Priorat wijnregio een heel schaarse, bijzondere en mooie wijn van 100% Syrah: Sui Generis.