BESTELDE WIJNEN WORDEN BINNEN 8 DAGEN BEZORGD NIX<18

Nebbiolo - druif

Nebbiolo is een edele rode wijndruif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in Italië. De druif staat bekend om het produceren van enkele van 's werelds meest verfijnde en gerespecteerde wijnen, waaronder de iconische Barolo.

De Nebbiolo-druif gedijt het beste in de heuvels van Piemonte, waar de koele klimatologische omstandigheden en de kalksteen- en kleigronden optimale groeiomstandigheden bieden.

Met lage opbrengsten en een late rijping vergt deze druif speciale zorg. Vanwege zijn lage kleurintensiteit is een langdurige extractie voorafgaand aan de vinificatie noodzakelijk. De Nebbiolo staat bekend om zijn hoge zuurgraad en stevige tannines, wat de timing van de oogst van vitaal belang maakt. De Nebbiolo-druif heeft een lang rijpingsseizoen en wordt meestal laat geoogst, wat resulteert in wijnen met diepte en concentratie omdat het lange rijpingsproces de druiven de tijd geeft om hun optimale rijpheid te bereiken en een breed scala aan smaak- en aromastoffen te ontwikkelen.  Daarnaast draagt langdurige rijping op vaten bij aan het verzachten van de wijnen van Nebbiolo.

Nebbiolo-wijnen vertonen een diepe robijnrode kleur en hebben een rijke complexiteit, met een kenmerkend boeket van rozen, viooltjes, gedroogd fruit, truffels en aardse tonen.

Wat Nebbiolo uniek maakt, is haar vermogen om wijnen te produceren die krachtig en toch verfijnd zijn. De smaakprofielen van de Barolo variëert van krachtige tannines en een stevige structuur in hun jeugd tot een complexe elegantie en fluweelzachte textuur naarmate rijping in de fles plaatvindt.

Barolo wijnen kunnen lang rijpen in de kelder. Veel Barolo's bereiken hun hoogtepunt pas na 10 tot 20 jaar flesrijping, hoewel sommige topwijnen zelfs nog langer kunnen worden bewaard, tot 30 jaar of meer. De ideale rijpingsduur hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke jaargang van de wijn, de kwaliteit van de druiven en de wijnmakerstechnieken.

De herkomst van de naam "Nebbiolo" blijft enigszins raadselachtig. Het zou kunnen zijn afgeleid van het Italiaanse woord "nebbia", wat mist betekent, mogelijk vanwege de mist die vaak in oktober in het gebied hangt tijdens de oogstperiode. Een andere mogelijke oorsprong is "nobile", wat nobel betekent, een term die in de wijnwereld wordt gebruikt voor edele druivenrassen die worden gebruikt voor kwaliteitswijnen.